Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeŽn, slimme apparaten, en groene hobby's

Recepten Post New Entry

Zuurkool maken

Posted by Peter on November 4, 2012 at 6:05 PM

Van een collega op de tuin heb ik het basis recept gekregen. Hij legt elk jaar zelf zuurkool in en heeft nooit problemen hiermee gehad. 

Ingrediënten

  • witte kool( ca 5 kg)
  • 60 gr zout
  • 5 gr Peperkorrels
  • 5 gr Jeneverbessen
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • (1 scheut karnemelk)

 Extra pekel indien nodig

  • 1 tl zout per liter water

Bereiding

Snijd de kool doormidden en verwijder de harde stronk. Bewaar een paar grote bladeren. Snijd vervolgens de kool met een koolmes in reepjes en kneed deze in een ruime bak onder toevoeging van het zout tot zich een pekel vormt. Voeg de jeneverbessen en peperkorrels toe en meng deze door de kool. Stop de kool in een pot en druk deze goed aan. Voeg eventueel op het laatst een scheut karnemelk toe als starter. Dek de kool af met enkele grote bladeren en leg op de kool een schone doek met hierop een plankje verzwaard met een steen. Als de kool niet onder het vocht staat giet er dan nog wat aangemaakte pekel bij. Sluit de pot af.

   

Zet de pot op kamertemperatuur en kijk de pot regelmatig na. Na ± drie dagen heeft zich kim gevormd. Neem dan steen, plankje en doekje er af, verwijder zorgvuldig alle kim, die zich aan de randen van den pot en op de groente heeft verzameld. Spoel de doek uit in schoon water, borstel het plankje en de steen goed af, en vul zonodig de pekel aan. Zie in ’t begin de inmaak iedere week na, tot zich geen kim meer vormt, daarna is eenmaal in de maand voldoende. Na twee weken kan de pot op een koele plaats gezet worden bijvoorbeeld de kelder. Vanaf 1,5 tot 2 maanden is de kool voor consumptie gereed en kan meer als een jaar in de pot bewaard blijven. Zorg wel dat de kool altijd onder de pekel staat.

Categories: Inmaken, Groente & fruit, Authentieke keuken

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments