Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeŽn, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Teeltbeschrijving > Radicchio lekker laat in het najaar

Peter
Site Owner
Posts: 3554

Radicchio of roodlof is familie van wit- en groenlof. Het heeft een typische bittere smaak zoals alle leden van deze familie. Wij Nederlanders stoppen roodlof vaak  in gemengde salades. In de supermarkt zijn de roodlof delen de gemarmerde wit/wijnroodgekleurde stukjes. In Italië wordt radiccio minder in salades gegeten maar meer gestoofd in olijfolie en verwerkt in traditionele gerechten zoals risotto. Radicchio vormt een klein vast kropje. Het blad is krokant.

 

  • Buiten zaaien: juni - half juli
  • Zaaidiepte: 1 cm
  • Kiemtijd: 4 dagen
  • Plantafstand: 40 cm
  • Standplaats: zonnig
  • Aantal dagen tot oogst: 120 

De teelt;

De teelt van roodlof is ongeveer gelijk aan die van groenlof. Radicchio heeft zon nodig voor een mooie rode kleur. Verder mag de bodem arm zijn en hoeven we niet extra te bemesten.

 

Pas vanaf half juni tot half juli kan er gezaaid worden. Zaai dun in rijtjes in de volle grond en dun later uit. Houd een plantverband aan van 35 cm tussen de rij en 25 cm in de rij. Zaai niet dieper dan 1 cm. Houd het perceel vochtig, dek het desnoods af.

Voorzaaien in potten en later uitplanten is beter. Zaai een paar zaadjes per potje en selecteer na het opkomen de sterkste zaailing. Na ongeveer 3 weken kunnen de plantjes uitgeplant worden.

Verzorging

Radicchio heeft maar weinig of geen bemesting nodig, wat compost is al voldoende. Gezien de late zaaidatum, is de teelt heel geschikt als volggewas na een voorjaarsteelt. In het begin van de teelt moet het gewas onkruidvrij gehouden worden, later rest nog alleen wat oud blad te verwijderen, om wat meer lucht bij de planten te krijgen en schimmelziekten te voorkomen. Roodlof kan minder goed vorst verdragen en dient dus al voor de vorst geoogst te worden. Bij het oogsten worden de buitenste bladeren verwijderd en er blijft een klein kropje over. Je moet Radicchio tijdig oogsten, zo niet ontstaan er al snel bruine bladeren. Op een koele plek, de kelder kan roodlof wekenlang bewaard worden.Laat dan het buitenste blad zitten en verwijder dit wanneer je de krop consumeert.

Ziekten en plagen

Rot door de grijze schimmel (Botrytis) treedt op bij een te stikstofrijke grond. Roodlof moet dan ook niet veel bemest worden.

 

 

 

 

 

 

 


--

Pèpe

November 2, 2012 at 3:12 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.