Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Recepten Post New Entry

Verbeterd recept worstenbrood.

Posted by Peter on February 12, 2012 at 6:35 AM

 

 

 

Ik heb jarenlang tijdens mijn studietijd een bijbaantje gehad bij een warme bakker. De worstenbroodjes van toen kun je niet meer kopen of zijn onbetaalbaar geworden. Ik ben dus aan het experimenteren geslagen om thuis een worstenbroodje van dezelfde kwaliteit te maken. Nu is het plan om elke maand 2 platen vol ( = 48 broodjes) af te bakken.

 

Ingrediënten

 

Het deeg;

 • 1 kg bloem
 • 6 dl melk
 • 150 gr boter
 • 20 gr zout
 • 5 gr suiker (2 tl)
 • 2 zakjes instant gist (500 gr bloem per zakje)

De worstjes

 • 1,2 kg half om half ongekruid gehakt
 • 3 eieren
 • 1 dl melk
 • 180 gr paneermeel
 • Specerijen ( ca 25 gr gehaktkruiden, nootmuskaat, foeli en peper)

Overig;

 • Extra bloem om te bestuiven
 • 1 losgeklopt ei

Bereiding;

 

Verwarm de melk en boter tot lauwwarm (de boter begint net te smelten). Zeef de bloem in een ruime beslagkom en voeg de overige droge ingrediënten toe. Voeg in delen het melkmengsel toe terwijl je mixed. Kneed het deeg (met de deeghaken) vervolgens minimaal 15 minuten zodat je een mooi glad en soepel deeg krijgt. Vorm het deeg tot een mooie bol en leg het terug in de kom. Leg hierover een warme vochtige doek. Tegenwoordig zet ik de kom met doek en al in een voorverwarmde oven (35 graden hetelucht vochtig). Het resultaat is al na een half uurtje prachtig.

 

Ondertussen;

Meng alle ingrediënten voor de worstjes. Voeg de melk in kleine delen toe. Zodra je merkt dat het gehaktmengsel te slap wordt kun je desnoods eerder stoppen met het toevoegen van melk. Controleer de smaak. Zelf ga ik uit van 25 gr gehaktkruiden en voeg dan nog wat extra nootmuskaat en soms nog een beetje peper en zout toe. Draai van het gehakt mooie worstjes van 9 a 10 cm. Voor 48 worstjes kun je ongeveer 34 gram per worstje nemen. Leg ze op een bord en strooi tussen de lagen een heel klein beetje bloem tegen het plakken.

 

Terug naar het deeg;

Verdeel het deeg in stukjes van ca 38 gr en maak hiervan mooie bolletjes door steeds de uiteinden naar binnen te vouwen. Leg de bolletjes op een bakplaat leg hierover en rooster en vervolgens weer de warme vochtige handdoek. Zet het geheel terug in de voorverwarmde oven (35 graden hetelucht vochtig) Laat het wederom een half uurtje rijzen. Maak ondertussen de worstjes af.

 

Het maken van de broodjes;

Druk de bolletjes plat tot een ongeveer rechthoekig lapje deeg. Leg hier midden op een worstje. Rek de beide uiteinden wat op en vouw ze naar binnen over het worstje. Neem nu een lange zijde en vouw deze op de zelfde wijze over het worstje heen. Neem de andere lange zijde en sluit het broodje. Let op dat het deeg aan de uiteinden naar binnengevouwen blijft zitten. Blijft het deeg niet aan elkaar plakken dan kun je een beetje water nemen maar over het algemeen gebruik je dan teveel stuifbloem of de bolletjes deeg liggen te lang onafgedekt. Ik laat de handdoek altijd half over de bolletjes liggen. Leg het broodje op de bakplaat. Ik leg ze in 3 rijen van 8 stuks op een standaard plaat. Je bakt de broodjes dan mooi tegen elkaar en kunt ze eenvoudig afbreken. Wil je ze echter puntgaaf rondom gebakken hebben dan moet je ze wat meer de ruimte geven. Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei. Dit gaat het best wanneer je een snufje zout en een beetje water aan het ei toevoegt.

Dek het geheel weer af met het rooster en warme vochtige doek en zet ze terug in de voorverwarmde oven (35 graden hetelucht vochtig). Haal ze na 20 minuten uit de oven en laat ze nog even doorrijzen op het aanrechtblad. Verwarm ondertussen de oven verder door naar 200 graden. Als de broodjes mooi gerezen zijn bak ze dan per plaat in ongeveer 25 minuten af. Laat ze afkoelen op een rooster.

 

Bewaren;

 

Verpak ze per portie in een boterhammenzakje en vries het deel in dat je niet in enkele dagen opeet. Vervolgens voor gebruik ontdooien en even in een oven van 150 tot 175 graden opwarmen.

Categories: Tapas & snacks, Pasta, rijst en granen, >>Mooiste Kerstrecepten<<

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments