Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Recepten Post New Entry

Zelf zuurkool inleggen

Posted by Peter on October 7, 2012 at 2:15 PM


Deze werkwijze heb ik uit het kookboek van mijn Oma “Het nieuwe kookboek” elfde druk uit 1928 uitgeverij P. Noordhof Groningen.

 

Het inmaken in zout.

Levensmiddelen, ingemaakt met veel zout, worden voor bederf gevrijwaard door de bederfwerende eigenschappen van het keukenzout. Het zout onttrekt bovendien vocht aan de voedingsmiddelen, zoodat ze minder waterrijk worden. Ook hierdoor is de kans op bederf geringer. Een groot nadeel van deze methode is, dat door het zout niet alleen water, maar de in dit water opgeloste voedingsstoffen verloren gaan.

Het inmaken in zout brengt weinig kosten mee; een inmaakpot van Keulsch aardewerk, een daarin passend plankje en een zware steen. De groenten worden hierin laag om laag met het zout  heel stevig aangedrukt, om ze goed met het zout in aanraking te brengen. Na twee of drie dagen moet de inmaak worden nagezien, er heeft zich dan dikwijls een soort schimmel ontwikkeld : dit komt doordat de zoutoplossing sterk verdunt wordt door het water uit de groenten. Dit z.g. kim moet worden verwijderd en weer wat nieuw zout worden toegevoegd. Staat de groente niet onder pekel, dan moet er ook wat water worden bijgedaan. De doek, die de groente bedekt, het plankje en de steen moeten zorgvuldig worden schoongemaakt. Na verloop van een paar weken is de kans op bederf verminderd, daar de groente dan geen vocht meer afstaat. Men behoeft ze dan slechts één maal per maand na te zien.

Zuurkool

  • 3 witte koolen
  • 4 savoyekoolen
  • 90 gr zout
  • 10 gr zwarte peperkorrels
  • 10 gr jeneverbessen

Werkwijze;

Ontdoe de kool van de buitenste bladeren, snijd ze in de helft. Verwijder den harden stronk en snipper de kool in zeer fijne, lange snippers liefst met een koolmes. Wasch deze en laat ze uitlekken. Kneed dan de kool zoolang met het zout, tot zich een pekel vormt. Vermeng ze met de peperkorrels en de jeneverbessen en pak ze in een schoongemaakten Keulschen pot. Druk elke laag heel stevig aan, sluit ze af met een schoonen doek, stop dezen er aan alle kanten bij in, leg hierop een schoongeborsteld plankje en een zwaren steen.  Giet er nog wat pekel op, als de kool niet door vocht zijn bedekt. Dek den pot toe met een schoonen doek.

Zie na ± drie dagen de inmaak na. Heeft zich kim gevormd, neem dan steen, plankje en doekje er af, verwijder zorgvuldig alle kim, die zich aan de randen van den pot en op de groente heeft verzameld. Spoel den doek uit in schoon water, borstel het plankje en den steen goed af, strooi nog wat zout op de groente en voeg als het noodig is, wat water toe. Behandel de groente verder geheel als is  opgegeven in de inleiding. Zie in ’t begin de inmaak iedere week na, tot zich geen kim meer vormt, daarna is eenmaal in de maand voldoende.

 

Categories: Inmaken, Groente & fruit, Authentieke keuken

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

1 Comment

Reply Ron
5:38 AM on October 9, 2012 
Ik doe het bijna het zelfde alleen kan je het gisten ook starten met een pak karnemelk er over te gieten.