Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Recepten Post New Entry

Hertenbout uit de oven

Posted by Peter on December 26, 2012 at 2:20 PM

 

 

Met de kerst een mooi stuk scharrelvlees als hoofdgerecht is toch niet verkeerd en wild is nu eenmaal het ultieme scharrelvlees. Na een goed leven met kerst geserveerd te worden daar kan zelfs de partij van de dieren geen aanstoot aan nemen. Deze hertenbout is eenvoudig te bereiden heerlijk op smaak en lekker mals. 

 

Ingrediënten;

 

  • 1 hertenbout van ca 2,5 kg (kogelbief)
  • 2 laurier bladen
  • 1 takje verse tijm
  • 6 zwarte peperkorrels
  • Vers geraspt nootmuskaat
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 pakje boter (geklaard)

 

Bereiding;

 

Ontdoe de bout van vliezen en bind deze op tot een mooi compact geheel. Wrijf de kruiden in een vijzel fijn met een beetje van de olijfolie. Voeg hieraan de rest vaan de olijfolie toe en meng het goed dooreen. Maak de bout goed droog en wrijf deze in met het kruiden mengsel. Zet de bout zo'n 3 tot 4 uur op een koele plaats.

 

Verwarm de oven voor op 170 graden

 

Smelt een deel van de geklaarde boter in de braadslee op het vuur. Bak op hoog vuur de bout rondom mooi bruin. Schuif de slee vervolgens in de voorverwarmde oven en verdeel een deel van de geklaarde boter over de bout. Herhaal het laatste een aantal keer gedurende de braadtijd. De bout is gereed als een kerntemperatuur van 57 graden bereikt wordt. Laat de bout nog even nagaren, de kerntemperatuur loopt dan nog op naar zo'n 63 graden. Voor de bereidingstijd moet je ongeveer 1,5 uur tellen. Bij een lagere oven temperatuur duurt het langer maar is het resultaat over het algemeen malser. Ook zal tijdens het nagaren de temperatuur iets minder oplopen.

Categories: Hoofdgerecht, Wild & konijn, >>Mooiste Kerstrecepten<<

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments