Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Recepten Post New Entry

Aardbeienjam maken

Posted by Peter on June 13, 2015 at 4:45 AM

Aardbeien worden niet voor niets zomerkoninkjes genoemd. Aardbeienjam is dus een beetje de zomer in een potje Het is heel eenvoudig zelf te maken en dubbel zo lekker van aardbeien uit eigen tuin.

Ingrediënten 

  • 1 kg aardbeien (gewassen en schoongemaakt)
  • 1 kg gram suiker
  • 2 el citroensap

 Met deze hoeveelheid krijg je ongeveer 1 ltr jam. 

Maak de aardbeien schoon

De kwaliteit van jam staat of valt met die van het fruit. Gebruik daarom alleen verse en gave aardbeien. Zelf gekweekte aardbeien geven extra voldoening. Was de aardbeien en verwijder dan pas de kroontjes om zo veel mogelijk smaak te behouden.

De jam koken

Doe de aardbeien met de citroensap in een diepe pan. Zet de pan op een laag vuur op en breng het mengsel langzaam al roerend aan de kook. Als het fruit  een mooi zacht is geworden, na 15 – 20 minuten, kun je de suiker toevoegen. Verhit de massa en blijf roeren tot  alle suiker is opgelost, Breng hierna de massa opnieuw aan de kook. Nu wordt het duidelijk waarom je een diepe pan moet nemen. De massa schuimt stevig op tijdens het inkoken en we willen graag alles in de pan houden. De jam is voldoende ingekookt als de borrelende massa 105 °C is. Dit is goed te controleren met een suikerthermometer. Bij gebrek aan een thermometer kun je de dikte ook controleren door een beetje op een koud schoteltje te doen. De jam moet blijven hangen als deze voldoende is afgekoeld en je het schoteltje schuin houdt.

 

De jam kun je het beste overgieten in warme potten. Gebruik gesteriliseerde potten die je pas uit de oven haalt op het moment dat de jam klaar is om over te gieten. Het beste kun je de aardbeienjam 8 tot 10 minuten laten afkoelen voordat je het in de potten doet. Plaats de potten op een schone theedoek en vul ze tot even onder de rand met jam. Sluit vervolgens de potten goed af en zet ze op hun kop. Laat de jam rustig afkoelen. Schrijf ondertussen etiketten en noteer wat in de pot zit met de productiedatum. Als je de jam bewaart op een koele en donkere plaats is die 6 – 12 maanden houdbaar, zodat je ook hartje winter kunt genieten van je eigen aardbeienjam en de ‘donkere dagen’ rondom kerst een klein zomers tintje krijgen.


Categories: Inmaken, Groente & fruit, Authentieke keuken

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments