Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Tuinkalender > December

Peter
Site Owner
Posts: 3554

December  (Feestmaand)

 

De laatste maand van het jaar. Voor warmte en vrolijkheid moeten we in de huiselijke kring zijn, in de natuur is niet veel meer te beleven. Buiten bedraagt de gemiddelde temperatuur slechts 3 graden. Alleen januari en februari met respectievelijk 2,2 en 2,3 graden zijn kouder. Ook is het erg lang donker met op 21 december de kortste dag. Op augustus na is december bovendien de natste maand van het jaar.

Al met al geen maand dus om actief te tuinieren. Beter is om na te gaan wat er goed en minder goed gelukt is en plannen te maken voor het komende seizoen. Houd bij het maken van de plannen rekening met de wisselteelt. Een goede indeling is; Kolen, peulen, nachtschade (aardappelen, tomaten) bladgroente, en als laatste de wortel en knolgewassen.

Ook is het nu de tijd om het gereedschap een goede onderhoudsbeurt te geven.; Het tuingereedschap die je de komende maanden niet denkt te gebruiken niet enkel schoon maken maar ook eens inoliën. Stekmessen, oogstmessen, zeis, snoeischaren,... slijpen met een wetsteen. De tuinslangen laten leeglopen, oprollen en opbergen.

Op droge dagen kunnen de schuttingen, het tuinhuisje of de garage geverfd worden. De vogelhuisjes in de tuin moeten nu schoongemaakt worden. Ook mogen de vogels bijgevoederd worden als het al koud is. Doe over het bakje water een stukje gaas zodat ze geen badje meer kunnen nemen en ververs het water regelmatig.

 

De moestuin:

 

 • Spitten als het niet al te nat is. 
 • Wortelen, rode bieten,... kun je inkuilen in de serre zodat je er steeds gemakkelijk aan kan. 
 • Witlof forceren 
 • Oogsten van pastinaak 
 • Vanaf half december kun je weeuwenbloemkolen telen onder koud glas. 
 • Tuinkers en kiemgroenten zaaien op de vensterbank. 
 • Na enkele dagen vorst zal het zetmeel in de spruitkolen worden omgezet in suikers waardoor ze zoeter zullen smaken. 
 • Groenten die later in een plastiekserre, koepel,... worden uitgeplant kunnen nu worden gezaaid. Zo kunt U op de vensterbank nu al zomerbloemkolen, sla, worteltjes, spinazie,... zaaien. Een zaaitemperatuur van 13°C is voldoende.

 

De fruittuin:

 

 • snoeien van appels, peren, bessen + de takken versnipperen met de hakselaar 
 • voorzie bessenstruiken van mulch of een laagje stalmest 
 • druiven snoeien wanneer het niet te hard vriest. De meeste druiven zijn als een legger gevormd. De onderhoudssnoei is dan zeer eenvoudig. Ronde knoppen geven steeds scheuten met bloemtrossen en later dus druiven. Een spitse knop geeft een scheut die niet bloeit. In de praktijk worden alle het afgelopen jaar nieuw gevormde scheuten teruggesnoeid of ze nu wel of geen druiven hebben gedragen. Na de snoei ziet zo’n druif er wel erg kaal uit. Alleen dik oud hout met kale stompjes die we vruchtzetels noemen. 
 • klimplanten zoals de kiwi kunnen nu ook gesnoeid worden planten van fruitbomen bescherm de boomstammen tegen konijnen en hazen door er een weringsnet rond te plaatsen neem houtachtige winterstekken van rode bessen e.a

 

--

Pèpe

December 26, 2013 at 9:11 AM Flag Quote & Reply

Debora
Member
Posts: 288

Hoi allemaal,

ik kwam even langs om gedag te zeggen.

Het gaat hier wel goed, heel erg druk met werk, maar dat gaat wel weer over.

lieve groeten en een heel goede jaarwisseling gewenst.

Debora

--

Leef elke dag alsof het je laatste is.

December 26, 2013 at 7:10 PM Flag Quote & Reply

Peter
Site Owner
Posts: 3554

Leuk dat je weer eens langswipt Debora. Je bent vast weer in de weer met de top 2000. Ik heb op spotify een playlist gemaakt van de eerste 500 van vorig jaar. Alles bij elkaar een dikke 40 uur mooie muziek. Wel jammer dat nog niet alle nummers van de Beatles op spotify staan. 

 

Jij en alle andere lezers ook alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar. 

--

Pèpe

December 27, 2013 at 6:00 AM Flag Quote & Reply

Geertje
Member
Posts: 3313

Wens jullie allen een leuke jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar.

Gisteren, nou ja vannacht , de Top 2000 (spel)gewonnen, was erg gezellig met al leuke muziek erbij.

December 27, 2013 at 9:43 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.