Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Teeltbeschrijving > Tomaten brengen de zomer in huis

Peter
Site Owner
Posts: 3554

De tomaat behoort net als de aardappel tot de familie van de Nachtschade

De plant is afkomstig uit Zuid-Amerika en was daar al heel lang in cultuur voordat ze door de Spanjaarden mee naar Europa werd genomen. Na enige tijd als sierplant te zijn geteeld werd ze pas vanaf de halfweg de 19de eeuw, als groente gekweekt. De vruchten bevatten een grote hoeveelheid vitamine C, B1, en PP verder provitamine A, suiker en een groot aantal mineralen. Het aanwezige lycopeen in tomaten speelt mogelijk een belangrijke rol bij de bescherming tegen kanker

 

De toepassingsmogelijkheden van tomaat zijn vrijwel onbeperkt. Heerlijk in salades, bij tussendoortjes, of als snack of borrelhapje. Ze zijn geschikt voor soepen, sauzen en warme bereidingen. Er is geen groente waarvan zoveel verschillende vormen en kleuren bestaan als de tomaat. Dit alles maakt van de tomaat tegenwoordig een van de meest gebruikte groenten.

  • Zaaitemperatuur: 20 - 25°C
  • Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
  • Kiemtijd: 6 - 14 dagen
  • Zaaitijd binnen: Vanaf februari
  • Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
  • Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
  • Plantafstand: 45 - 50 cm

De teelt

Tegenwoordig zijn er goede rassen verkrijgbaar die ook op een beschutte plaats goed geteeld kunnen worden. De beste resultaten verkrijgt men echter bij teelt onder glas of folie. De aardappel ziekte komt minder vaak voor en de groei en afrijping verlopen veel vlotter, waardoor de oogst vroeger start.

 

Tomaten vragen een warme PH neutrale bodem rijk aan humus, voedingsstoffen en vocht. Na aardappelen mogen geen tomaten geplant worden. Aangezien het groeiseizoen relatief lang is met 120 tot 140 dagen, worden ze bij voorkeur voorgekweekt. Hiertoe worden ze ongeveer half maart in kweekbakjes gezaaid, acht tot tien weken voor het uitplanten. De zaaigrond bestaat uit 4 delen potgrond en 1 deel mager zand. Na bevochtigen laat u dit klimatiseren bij een temperatuur van 20°C. Verspreid het zaad bovenop vrij dun en dek af met maximum een halve cm mager zand. Het geheel afdekken om te voorkomen daat het zaaaisubstraaat uitdroogt. Speciale elektrisch verwarmde zaaibakjes zijn heel geschikt. Hou er rekening mee dat maximum 80% van het zaad opkomt. Zodra de plantjes naast de zaadlobben de eerste blaadjes hebben ontwikkeld kunnen ze verspeent worden in potjes. De ideale kweek temperaturen zijn bij het zaaien 22 to 25 graden en later aan het eind van de opkweek 15 to 18 graden. Als absolute minimum temperatuur moet je toch wel denken aan zo’n 12 graden. Naast een voldoende hoge temperatuur is ook de hoeveelheid licht tijdens de opkweek heel belangrijk, anders groeien ze te sterk in de hoogte.

 

Vanwege de vereiste minimum temperatuur worden de plantjes pas eind mei in de volle grond uitgeplant. In de kas zodra de plantjes zo’n 20 cm groot zijn en er geen risico meer is op te lage temperaturen (vorst). De kluit wordt met 1/3 van de stam onder de grond gezet. Te lang geworden planten kunnen beter zelfs wat dieper worden gezet. De onder de grond zittende delen vormen makkelijk wortels en deze gaan dan ook een enorm wortelstelsel ontwikkelen, waardoor een hoge opbrengst verkregen wordt.

De verzorging

Daarnaast is het voor een goede oogst belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken of draai ze in hangende lijnen. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Als eenmaal de vruchtjes op een tros zichtbaar zijn is trossnoei een aanrader. Zonder trossnoei is er onderaan de plant veel productie, maar bovenaan valt de groei stil. Trossnoei leidt tot een regelmatige productie Bij vleestomaten laat u maximaal vier tot vijf vruchten per tros uitgroeien. Bij ronde tomaten of trostomaten zijn dat er ongeveer zeven tot acht, afhankelijk van de grootte van de vrucht. U neemt de misvormde vruchten weg, daarna wat nog overtollig is. Bij kerstomaten is trossnoei overbodig. Tijdens het seizoen hebben de tomaten een regelmatige watergift nodig. Bij periodes van te veel of te weinig watergift ontstaan er gebarsten vruchten dan wel neusrot. Rond eind juli tot begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus tot begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat de resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen.

Plagen en ziekten

Neusrot; Een ingezonken, leerachtige, donkerbruine tot zwarte plek ontstaat aan de neus van de zich ontwikkelende vrucht. De rest van de vrucht rijpt normaal. maar blijft misvormd. De zwarte vlek op de onderkant van vrucht blijft droog en zinkt volledig in. Door calcium “tekort” zijn de celwanden te zwak zodat deze beschadigd raken bij een “te lage” watergift. Ook te weinig luchtcirculatie tussen de planten kan tot neusrot leiden. Een regelmatige watergift voorkomt de meeste problemen. Ook kan het noodzakelijk zijn om de bodem voor het planten te bekalken en dit nogmaals na de de derde vruchttros 

Gebarsten vruchten; ontstaan na een te ruime watergif. Regelmatig water geven waarbij de groei in de plant blijft en zonder overmatig vocht voorkomt deze en vele andere problemen.

 

 

 

 

 

  

--

Pèpe

January 9, 2014 at 5:44 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.