Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeŽn, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Teeltbeschrijving > Andijvie lekker zomer en winter

Peter
Site Owner
Posts: 3553

(Krul) andijvie wordt in de allereerste plaats verbouwd om ’s zomers sla te vervangen. Ook de teelt en de eisen aan de bodem zijn ongeveer gelijk aan sla. Vroeg in het voorjaar loop je altijd het risico dat de plant zaad schiet. Andijvie gezaaid na half juni schiet niet meer door.

  • Binnen zaaien/ onder glas: maart - mei
  • Buiten zaaien: juni - augustus
  • Zaaidiepte: ½ cm
  • Kiemtijd: 15 dagen
  • Kiemtemperatuur: 15-20°C
  • Plantafstand: 30 cm
  • Standplaats: zonnig

De teelt

Andijvie heeft een diepe warme bodem nodig op een beschutte plaats en voldoende vocht. Op droge terreinen schiet de plant gemakkelijk door. Voor het planten de bedden bemesten met bij voorkeur compost.

Voor een zeer vroege oogst kan al vanaf maart onder glas worden gezaaid bij een temperatuur van 14 - 16°C.Zaai in rijtjes op 15 cm afstand van elkaar kleine hoeveelheden tegelijk en herhaal dit ongeveer elke 3weken. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren worden uitgedund of uitgeplant met een ruimte van 30 cm tussen de planten.

Vanaf half juni kan er probleemloos buiten in de volle grond worden gezaaid. Zaai op een rijtje en dun later uit, of verspeen de planten en zet ze in een verband van ongeveer 30x30 cm. Laat je de andijvie in een rijtje groeien dan krijgen we kleinere, smalle kroppen die net zo smakelijk zijn.

Verzorging

Geef de zaailingen extra bloedmeel om de vorm van blad te stimuleren. Tijdens het groeiseizoen bijmesten met verdunde gier van koemestkorrels. Houd de grond vooral bij droogte goed vochtig. Geef hierbij water rond de plant en niet op de plant. Drie weken voor de oogst kunnen de planten gebleekt worden door deze bij elkaar te binden met een koord of er een pot op te plaatsen. Met het oog op strenge vorst worden de laatste planten met wortel geoogst en in de kelder bewaard. Daar blijft de andijvie tot aan de kerst en langer vers.

Ziekten en plagen

Slakken; tasten jonge plantjes aan. De meer stuggere wintersoorten hebben er minder last van. Toch kunnen deze rassen in het najaar vol zitten met slakken die gunstige schuilplaatsen vinden tussen de bladeren.

 

 

 

 

 


Ritnaalden, aardrupsen, emelten; kunnen aan de wortels vreten. In de buurt van een dood plantje vinden we vaak de rups in de grond terug. Vang deze laatste weg als u ze ziet.

 

 

 

 

 

 

 


Bladluizen; Andijvie is erg gevoelig voor bladluis, deze is te bestrijden met brandnetel gier. Dit is een "thee" van 1kilo jonge brandnetelknoppen die enkele dagen in 10 liter water wordt gezet. Zo nu en dan even in de bak roeren. Dit is geen aangenaam karweitje het kan behoorlijk stinken, maar is zeer effectief tegen luis. Besprenkel hiertoe de planten met de gier. De regen spoelt het eraf en het heeft geen invloed op de smaak of de kwaliteit van de plant.
--

Pèpe

October 29, 2012 at 6:21 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.