Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Teeltbeschrijving > Spinazie het hele jaar rond.

Peter
Site Owner
Posts: 3554

Bij een goed uitgekiende teelt kunnen we spinazie vrijwel het hele jaar rond oogsten. Kies het juiste ras voor het juiste jaargetijde om doorschieten te voorkomen. Er zijn soorten die goed voldoen in het vroege voorjaar, lente, najaar en winter. Er is onderscheid te maken tussen scherpzaad rassen (hoekig zaad met scherpe uitsteeksels) en rassen met rond zaad. Rassen met scherp zaad zijn snelle groeiers die ook snel doorschieten. Rassen met rond zaad groeien trager maar schieten ook minder snel door. Een ras als 'breedblad scherpzaad' is daarom bij uitstek geschikt voor de vroege teelt. Voor de lente- en herfstteelt zijn er een aantal rondzadige rassen beschikbaar.

  • Zaaitijd onder glas: half oktober tot eind februari
  • Zaaitijd buiten: maart tot september
  • Zaaidiepte: 1¼ cm
  • Kiemtijd: 7-14 dagen
  • Dagen tot oogst: 45 buiten de winterspinazie
  • Zaaiafstand in rijen: 20 cm
  • Standplaats: zonnig/in zomer beschermen tegen teveel zon

De teelt;

De groeicyclus van spinazie is buiten de wintermaanden met 30 tot 45 dagen maar heel kort. Vaak dient ze dan ook als volg- of voorteelt. Spinazie groeit bij voorkeur op een humusrijke bodem met voldoende voedingsstoffen. Spit de grond diep om, en bemest met verteerde stalmest, compost of koemestkorrel. Overdrijf echter niet met stifstofhoudende meststoffen. Spinazie kan namelijk veel nitraat in het blad opslaan, vooral als het aangeboden wordt in een gemakkelijk opneembare vorm (dierlijke mest, kunstmest). Nitraat kan in de plant worden omgezet in nitriet, en dat is een giftige stof. Dit omzettingsproces wordt versneld door koken. Spinazie kan goed koelere plaatsen verdragen en lijdt in de winter alleen bij strenge vorst.

 

Teelt onder glas;

Het zaaien start al vanaf half oktober tot eind februari. Zaai op rijtjes van 10 cm en dun in de rijtjes uit op 5 cm. Afhankelijk van de temperatuur in de bak kan er al vanaf 60 dagen geoogst worden. Geef voldoende water.

 

Lenteteelt;

Voor de mei-oogst kan er vanaf begin maart kan in de volle grond gezaaid worden. Het meest geschikt zijn de scherpzaad rassen.

 

Zomerteelt;

Gebruik hiervoor geschikte rassen anders schiet de spinazie ze te snel door. Bijvoorbeeld het ras Nores kan goed gezaaid worden vanaf mei t/m juli. De water gift in deze periode is uitermate belangrijk. De spinazie mag niet droog komen te staan. Je kunt ze het best deze periode op kleine regeltjes zaaien, zodat je het water met een gieter tussen de rijtjes kunt laten lopen zonder dat het blad plat slaat.

 

De herfstteelt;

Vaak zijn de rassen die je in het voorjaar gebruikt ook geschikt voor het najaar. Gezaaid wordt er vanaf half juli tot half september. Zorg dat de bedden wat hoger gelegen zijn zodat het overtollige water er snel afloopt.

 

De Winterteelt;

Wil je heel vroeg in het voorjaar spinazie van de volle grond, dan moet je al vanaf half augustus tot eind september het jaar ervoor zaaien. Oogsten kun je dan vanaf half maart tot eind april. Zorg er ook nu voor dat er geen water op de bedden blijft staan.

Verzorging;

Vooral de watergift is erg belangrijk. Spinazie moet goed aan de groei gehouden worden. Geef dus vaak water als het weinig regent en let op dart het in de koude bak niet te droog wordt. Hou de grond tussen de planten goed onkruidvrij, dat vereenvoudigd de oogst. Vaak wordt spinazie voor de voet afgesneden. Beter is om goed ontwikkelde planten in hun geheel te nemen met een deel van de wortel. Op deze wijze dun je het gewas uit en de zwakkere planten kunnen door blijven groeien waardoor je van een bed een week of drie kunt oogsten.

Ziekten en plagen;

Valse meeldauw; of 'Wolf' is een bekende ziekte. Het blad verkleurt geel/wit achtig en aan de onderkant ontstaat grauw schimmelpluis. De sporen leven in de bodem. De ziekte kan zich snel verspreiden. Belangrijke zaken ter voorkoming zijn gewaswisseling, en voorkomen van een te dichte stand.

 

 

 

 

 

Bladvlekkenziekte; wordt veroorzaakt door een aantal schimmels, het zijn dus eigenlijk verschillende ziekten, die gemeen hebben dat ze zich manifesteren door een vleksgewijze aantasting van het blad. Een goede bodemverzorging icm met wisselteelt en juiste rassenkeuze voorkomt veel ellende

 

 

 

 

 

De bietenvlieg; vliegt vanaf begin mei en ligt haar witte eitjes op het spinazieblad. De larven boren gangen in het blad, later worden dat witte strepen en vlekken. Het optreden is vaak een gevolg van slechte teeltomstandigheden; te droog of te nat weer, te dicht gewas. Het is daarom meer een zaak van voorkomen dan van genezen.

 

 

 

 

 


--

Pèpe

November 3, 2012 at 2:43 PM Flag Quote & Reply

Peter
Site Owner
Posts: 3554

Popeye had gelijk: spinazie maakt je sterk!

Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van een bord spinazie ervoor zorgt dat spieren efficiënter werken. Ze vonden dat mensen door het eten van 300 gram van deze groente veel minder zuurstof verbruikten. Het effect is zelfs zo groot dat het drie dagen doorwerkt.Uit het onderzoek blijkt dat bepaalde stoffen die in spinazie zitten ervoor zorgen dat mitochondriën, deze voorzien onze cellen van energie, veel efficiënter gaan werken.

 

Niet duidelijk is of het langdurig eten van grotere hoeveelheden ook goed is.De onderzoekers willen nu gaan uitzoeken of diabetespatiënten en mensen met hart- en vaatziekten baat kunnen hebben bij het regelmatig eten van spinazie. Deze patiënten hebben namelijk slecht functionerende mitochondriën. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het tijdschrift Cell Metabolism.

 

--

Pèpe

January 20, 2013 at 6:26 AM Flag Quote & Reply

Geertje
Member
Posts: 3313

Interresant.

January 20, 2013 at 6:31 AM Flag Quote & Reply

Robg
Member
Posts: 1291

Ik ben niet zo een spinazie liefhebber vind het een wat slijmerige groente ik hou van iets waar nog een beet inzit, vooral die diepvries pakken zijn pap.

De smaak vind ik niet verkeerd.

Wilde Spinazie sla met mango is erg lekker.

--

Gelukkig is hij die rust vindt in zichzelf.

January 20, 2013 at 10:40 AM Flag Quote & Reply

Peter
Site Owner
Posts: 3554

Ik ben d'r dol op daarom ben ik ook zo'n sterke vent geworden :)

--

Pèpe

January 20, 2013 at 10:49 AM Flag Quote & Reply

Geertje
Member
Posts: 3313

Ik vind het wel lekker hoor.

Even wat anders, hoorde net van een vriendin dat je die kreeftenolie ook eenvoudig zelf kunt maken. Je neemt kreeftenschalen of zelfs rivierkreeftschalen en laat die zo.n anderhalf uur trekken in een goede soort olijfolie. De olie mag nooit te warm worden. Nu moest er ook nog een kruid in maar die ben ik even vergeten, zat met een half oog naar Ajax- Feyenoord te kijken.

January 20, 2013 at 10:52 AM Flag Quote & Reply

Robg
Member
Posts: 1291

Heb een adres gekregen ; http://www.finefoods-online.com/kreeftenolie.html

--

Gelukkig is hij die rust vindt in zichzelf.

January 20, 2013 at 11:34 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.