Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Teeltbeschrijving > Schorseneer, keukenmeidenverdriet

Peter
Site Owner
Posts: 3554

De schorseneer is een zeer voedzame wortel van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Wanneer de wortel wordt gekneusd stroomt er een wit sap uit dat insuline bevat. Schorseneer wordt daarom ook wel aanbevolen aan diabetici. Geoogst wordt er in de winter en voorjaar. Het groeiseizoen is relatief lang zodat er zo vroeg mogelijk in het voorjaar gezaaid moet worden.

 

  • Zaaien buiten: half april - half mei
  • Kiemtijd: 15 - 20 dagen
  • Plantafstand: 5 tot 8 cm
  • Zaai-afstand  rijen: 25 cm
  • Standplaats: zonnig
  • Dagen tot oogst: 180 - 200

De teelt;

De schorseneer stel weinig klimatologische eisen, maar heeft een losse zandige diepe onkruidvrije bodem nodig met een grote voorraad humus en voedingsstoffen. Ze kan  zure bodems  en een directe bemesting met verse stalmest slecht verdragen. Teveel stikstof maakt de wortels week en bitter.

 

Zaaien vanaf half april tot half mei in rijen met een onderlinge afstand van 25 cm. De ontkiemde planten worden in de rij op 5 tot 10 cm uitgedund. De oogst vind plaats in het najaar tot aan het volgende voorjaar. Schorseneren zijn net als de pastinaak vorstbestendig.

Verzorging;

Houd de jonge zaailingen onkruidvrij en werk regelmatig de bodem los tussen de rijen. Tijdens de groei hebben de schorseneren verder weinig verzorging nodig. Geef ze in droge periodes tijdig water om uitschieten te voorkomen. Bij het oogsten moet voorzichtig te werk worden gegaan, want de wortels breken snel. Het best kunnen ze zijdelings uit de grond worden gehaald door naast de wortels een diepe voor te graven. Bewaar de schorseneer in de kelder of in vochtig zand want ze drogen snel uit.

Ziekten en plagen

De teelt van schorseneren levert weinig problemen op. De groente is nauwelijks vatbaar voor aantastingen. Omdat schorseneren aanvankelijk heel langzaam groeien en daardoor door onkruiden overwoekerd kunnen worden, is het wel zaak om de grond tussen de rijen regelmatig onkruidvrij te houden.

 

 

 

 

 


 

--

Pèpe

November 3, 2012 at 6:54 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.