Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Teeltbeschrijving > Koolrabi; Slank en boordenvol vitaminen

Peter
Site Owner
Posts: 3554

Koolrabi behoort tot de meest gewaardeerde groenten, vooral in het voorjaar. Koolrabi is gezond en slank (maar 24 kcal per 100 gram) en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren. Van deze bladeren kunt u soep maken. De knol is weer gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats ten minste 4 à 5 dagen houdbaar.

  

De witgroene variëteit is geschikt voor het voor- en najaar. De rode variëteit is zeer geschikt voor de late oogst tot diep in de winter

 

  • Binnen zaaien: maart - april
  • Buiten zaaien: juni - augustus
  • Kiemtemperatuur: 15-20 ºC
  • Kiemtijd: 7-10 dagen
  • Dagen tot oogst: 60 tot 100 dagen
  • Zaaidiepte: ½ cm
  • Plantafstand: 25-30 cm
  • Standplaats: goed gedraineerd

 

De teelt;

In het algemeen wordt koolrabi verbouwd uit verspeende zaadkiemen. Zo verkrijg je sterk en goed ontwikkeld plantmateriaal. Voor de vroege kweek wordt vanaf februari binnen gezaaid en vervolgens in maart onder glas of folie uitgeplant. De zomerteelt wordt vanaf maart tot half april gezaaid. Voor de najaarsoogst zaaien we in juni.

 

Koolrabi wordt op een perceel in het eerste vruchtwisselingjaar uitgeplant. Alleen verse stalmest kan het niet verdragen. De bodem dient vochtig en vrij warm te zijn. Om de gevreesde ziekte knolvoet te voorkomen cq te bestrijden is het goed om aan het begin van het seizoen het perceel goed met kalkcyanamide te bemesten. Poot de plantjes niet te diep want dan wordt de bolle stengel te lang. Als plantafstand ongeveer 25 x 30 cm aanhouden

Verzorging;

Veel verzorging heeft de koolrabi niet nodig. Onkruid wieden en regelmatig bewateren zijn de belangrijkste taken. Staan ze te droog dan verhouten ze en krijgen ze plots teveel water dan barsten ze open. Pappen en nathouden is het devies.

 

Ziekten en plagen

Koolwittevlieg; De witte vliegen zijn eigenlijk kleine witte motten die dol zijn op boerenkool. Op de onderkant van de bladeren zijn er cirkelvormige witte vlekjes aanwezig. Na verloop van tijd gaan de larven van de witte vlieg honingdauw afscheiden. Hierop groeien schimmels, die er zwart uitzien, roetdauw genaamd. Een beetje witte vlieg is dus niet erg. Het probleem zijn de grote aantallen die de planten bevuilen door honingdauw, waarop dan de roetdauw schimmel gaat groeien. Het beste haal je het aangetaste blad direct weg in een vroeg stadium van de besmetting.  Bestrijden met Spruzit, een ecologisch middel op basis van Pyrethrum een planten extract geeft goede resultaten. Het middel is erkent voor de biologische teelt. Met een fijn insectengaas kun je een eventuele besmetting voorkomen. Zorg dat je niet het hele jaar rond kool of aanverwante soorten op de tuin hebt staan. De vlieg heeft een levende waard nodig om te overleven.

 

Koolwitje; De rups van deze vlinder heeft een sterke voorkeur voor koolsoorten en door zijn enorme vraatzucht kan een complete oogst vernielt worden. Met name de jonge binnenste bladeren van de kool worden opgevreten. De belangrijkste maatregel is om de kool niet langer op het veld te laten staan dan nodig is. Doorgeschoten kool heeft een grote aantrekkingskracht op de vlinder. In de commerciële kool kweek worden sluipwespen ingezet, ben dus zuinig op deze insecten. Het met de hand verwijderen van de rupsen blijft een ingewikkeld klusje. Ook de bestrijding met Spruzit geeft goede resultaten. Als preventie kun je het best insectengaas toepassen. Dan bereik je waarschijnlijk het mooiste resultaat.

 

De koolvlieg; legt haar eitjes in de grond rond de basis van de plant, de geelwitte larven kruipen naar de plant en maken bruine gangen in wortels en stengels. Jonge planten overleven de aantasting niet; de eerste generatie van de vlieg (eind april/begin mei) is daarom de meest schadelijke. Remedie: 'koolkragen' toepassen of as rond de stengel strooien. Dit verhinderd dat de vlieg eieren bij de basis van de plant kan leggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Knolvoet; is een schimmel die in de grond leeft en die het wortelstelsel van de plant aantast waardoor deze geen voeding en water meer kan opnemen. De planten blijven eerst sterk in groei achter en vervolgens kunnen ze verwelken. De schimmels kunnen tot 20 jaar lang in de grond overleven. Voorkomen is hier beter dan genezen: zorg voor goede en gezonde groeiomstandigheden, pas een goede gewashygiëne toe - laat geen gewasresten in de moestuin achter, verwijder zieke planten, pas altijd vruchtwisseling toe van minstens 5 jaar. Als de ziekte in de grond zit, kunnen planten in potten met schone grond zonder bodem uitgeplant worden. De schimmel dringt niet dieper dan 5 cmin in de grond door, we vermijden hiermee dat de wortels in kontakt komen met de schimmel. Voeg een handje kalk aan het plantgat toe. De schimmel houdt vooral van zure zandgronden. Spruitkool is minder gevoelig voor knolvoet als Bloemkool, broccoli, paksoi en chinese kool. Plant en zaai maximaal eens in de 5 jaar kool op dezelfde plaats i.v.m. een eventuele knolvoet besmetting.

 

 

 

--

Pèpe

February 10, 2013 at 6:54 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.