Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Teeltbeschrijving > Paprika; Boordenvol vitamine C

Peter
Site Owner
Posts: 3554

Van alle groenten bevatten de groene paprika’s het meeste vitamine C. De rijpe rode exemplaren bevatten weer heel veel provitamine A. Paprika’s behoren tot dezelfde familie als de chilipepers die meer als specerij gebruikt worden. De teelt verloopt op gelijke wijze. Paprika’s en pepers hebben voor hun ontwikkeling buitengewoon veel warmte nodig. Ook hebben ze een lang groeiseizoen van 150 tot 200 dagen. Daarom beginnen we al in de winter met de opkweek binnenshuis. 

  • Binnen zaaien: februari - april
  • Kiemtemperatuur: 22 - 25ºC
  • Zaaidiepte: Oppervlakkig tot max. 0,5 cm diep
  • Verspenen: 2 - 3 weken na het zaaien
  • Uitplanten: Na de ijsheiligen
  • Plantafstand: 40 - 50 cm
  • Standplaats: Kas of serre

De teelt

Al vroeg in het seizoen vanaf februari starten we met de opkweek binnenhuis. De zaden worden kort voorgeweekt. Ca 12 uur is wel voldoende. Hierdoor worden de zaden zachter waardoor ze makkelijker kiemen.

 

Zaai oppervlakkig tot max. 0,5 cm diep in potten of in een mini kasje in zaaigrond. Verspeen de zaailingen na 2 a 3 weken. Na de ijsheiligen kunnen de zaailingen uit geplant worden. Paprika's zijn warmteminnende planten en worden het best in een kas of serre gepoot. Een beschutte zonnige standplaats buiten kan ook goede resultaten geven. Verspeen en Poot de planten paarsgewijs op een goede humusrijke bodem met voldoende voedingstoffen. Vooraf de kiemen goed afharden door regelmatig ventileren.

Verzorging

Paprika’s verdragen zeer goed een hoge vochtigheid. De planten kunnen slecht tegen een droge, warme omgeving van 30 graden of meer. Om te voorkomen dat de bloemen afvallen is het vooral tijdens de bloei aan te bevelen om regelmatig te sproeien en te ventileren om de temperatuur te verlagen en de vochtigheid op te voeren. Tijdens de groei de planten bemesten met een tot 1/10 verdunde gier. De groene vruchten kunnen al vanaf half juli geoogst worden de rode vanaf eind augustus. De chilipepers worden in het najaar geplukt. De rode kan men te drogen hangen en de groenen worden doorgaans ingemaakt.

Ziekten en Plagen

Echte meeldauw (Leveillula taurica); is een schimmelziekte bij paprika, die grote schade aanricht in de vorm van bladaantasting. Op de bovenzijde van het blad ontstaan kleine lichtgroene vlekjes die onregelmatig van vorm zijn.

 

In een later stadium worden de vlekjes groter en geel. Het weefsel in de vlekjes kan bruin van kleur worden en afsterven. Aan de onderzijde van het blad is wit schimmelpluis zichtbaar. Bij zeer ernstige aantasting ontstaat ook schimmelpluis aan de bovenkant van het blad en kan het hele blad afsterven en afvallen. In tegenstelling tot de andere soorten echte meedauw vormt deze soort sporen aan de onderzijde van het blad. Preventie is de beste remedie dus werk hygiënisch Verwijder bij de teeltwisseling zorgvuldig alle gewasresten uit de kas. Laat de kas minimaal 2 weken leeg liggen om de aanwezige meeldauwsporen te doden. Ook zwavel kan preventief ingezet worden.

 


 

--

Pèpe

February 13, 2013 at 6:55 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.