Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Teeltbeschrijving > Aubergine; heeft de meeste warmte nodig

Peter
Site Owner
Posts: 3554

Aubergines behoren net als de tomaat en aardappel tot de nachtschade familie. Ze hebben verschillende vormen en kleuren maar de meest bekende zijn toch wel paars zwarte variëteiten. Deze groente wordt op diverse wijzen bereid; bijvoorbeeld door bakken, stoven of marineren.

De aubergine heeft een warme beschermde plaats nodig met een humusrijke bodem voorzien van veel voedingsstoffen. Onder de 21 oC groeien aubergines nauwelijks meer. Van alle groentegewassen heeft de aubergine de meeste warmte nodig en kunnen daarom het beste in een kas of onder een tunnel geteeld worden. Buiten in de volle grond is het een stuk moeizamer. We kunnen dan pas vanaf augustus een oogst verwachten, die een stuk geringer is dan die onder glas of plastic.

  • Binnen zaaien: februari - april
  • Kiemtemperatuur: 21 - 25ºC
  • Kiemtijd: 10 tot 20 dagen
  • Zaaidiepte: 1 cm
  • Verspenen: zodra de zaailingen 7½ tot 10 cm groot zijn
  • Plantafstand: 50 - 75 cm
  • Standplaats: zonnig/(verwarmde) kas

De teelt;

Vanwege het lange groeiseizoen starten we al in februari met het opkweken van het zaaigoed. Ze worden gezaaid in een kistje wat afgedekt wordt met een stuk glas. Zodra ze groot genoeg zijn worden ze opgepot totdat ze naar buiten kunnen in juni of in de kas in mei. Houdt een plantafstand aan van 60 x 60 in de kas en buiten 50 x 50 cm.

Verzorging;

Het best kun je 3 of 4 hoofdtakken laten ontwikkelen door regelmatig dieven weghalen om de kroon luchtig te houden. Tijdens de groei regelmatig bemesten met een op 1/10 verdunde gier. Verder regelmatig sproeien en de bodem oppervlakkig schoffelen. De oogst begint vanaf half augustus. Om voldoende grote vruchten de verkrijgen dien je slechts 5 a 6 vruchten per plant aan te houden. Er dient op tijd geoogst te worden, dwz wanneer het zaad al ontwikkeld maar nog week is. Overrijpe vruchten worden bitter.

Ziektes en plagen

Kasspint; Spintmijten behoren tot de spinachtigen. De spintmijten bevinden zich voornamelijk aan de onderzijde van de bladeren. Ze prikken cellen aan en zuigen die leeg. De lege cellen kleuren geel. Aan de bovenzijde van de bladeren is deze schade te zien als kleine puntjes. Bij een ernstige aantasting worden de bladeren helemaal geel en door het verdwijnen van het bladgroen sterven ze uiteindelijk af. Bij tomaat kan een klein aantal mijten al voor een ernstige schade zorgen. Bij paprika leidt een aantasting van spint al snel tot ernstige bladval. Bestrijden door de besmetting al in een vroeg stadium weg te nemen. Bij een ernstige besmetting kan het ecologisch middel Spruzit goede resultaten geven.

 

Aubergine-Verwelkingsziekte; In eerste instantie worden de bladeren op zonnige, warme dagen wat slap. Het lijkt alsof de bladeren slapen. ‘s Morgens heeft alles zich hersteld. Enkele dagen later wordt al de vergeling van de bladeren zichtbaar. Uiteindelijk kunnen de bladeren en uiteindelijk de hele plant verdrogen. Of kan de plant zijn groei hernemen! Wanhopen hoeft dus niet direct. Zoals zo vaak bij schimmelziekten is preventie de enige remedie. Preventieve maatregelen zijn; vruchtwisseling en zuurstofgebrek bij de wortels vermijden door een te natte of te harde bodem.

--

Pèpe

February 17, 2013 at 4:12 PM Flag Quote & Reply

Robg
Member
Posts: 1291

Ik heb toch ooit eens een aubergine plantje bij de groenteboer gekocht en binnen de kortste keren zaten er aubergines aan.

Ik heb niet geprobeerd hem door de winter te krijgen,maar ik vond het opvallend hoe snel er vruchten aanzaten.

--

Gelukkig is hij die rust vindt in zichzelf.

February 17, 2013 at 5:25 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.