Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Teeltbeschrijving > Winterpostelijn; Lekkere bladgroente voor in de winter

Peter
Site Owner
Posts: 3554


 

 

Winterpostelein (Claytonia perfoliata) is een klein plantje dat eigenlijk maar weinig lijkt op de gewone postelein. Alleen het vlezige blaadje is een gemeenschappelijk kenmerk. Ook het gebruik is echter hetzelfde: rauw in de sla, gestoofd of in de soep.

 

Winterpostelein kan het beste voor de winter gezaaid worden. Het plantje overleeft de winter met gemak (in tegenstelling tot de gewone postelien die helemaal niet tegen kou kan), en komt tot volle wasdom als de temperaturen in het voorjaar een beetje beginnen op te lopen. Al snel daarna schiet het plantje in bloei en is het gedaan met de pret. In de winter en het vroege voorjaar is winterpostelein een bron van vitaminen. Calcium, ijzer en magnesium worden erin aangetroffen, samen met vitamine C, iets waar het menselijk lichaam in het voorjaar naar hunkert. Het plantje is heerlijk in de gemengde vroege voorjaarssalade.

  • Buiten zaaien: eind juni - begin september
  • Zaaidiepte: oppervlakkig
  • Kiemtemperatuur: 15 -18°C
  • Kiemen: 5 - 10 dagen
  • Plantafstand: 5 - 10 cm
  • Standplaats: zonnig tot half schaduw , goed gedraineerde grond
  • Dagen tot oogst: 60 - 90

De teelt

De teelt is heel eenvoudig. Vanaf eind juni tot half september kan er in de vollegrond worden gezaaid. Zaai in rijen die 10 - 20 cm van elkaar af liggen of breedwerpig. Bedek de zaden niet, maar druk ze voorzichtig aan of hark ze voorzichtig in de grond. Houd de bodem goed vochtig en onkruidvrij. Na een aantal dagen beginnen de eerste zaden te ontkiemen. Als de bodemtemperatuur nog te hoog is, komt de kieming veel trager op gang. Dus niet te snel denken dat het niet goed komt.

Verzorging 

Zorg er voor dat de bodem niet kan uitdrogen. Vliesdoek is ideaal om het jonge zaaibed te beschermen. Winterpostelein is een erg laag gewas (10-15 cm), dat in een roset-vorm groeit. Het heeft daardoor wat meer last van onkruid. Begin liefst met een grond waar weinig onkruidzaden in zitten. Winterpostelein kan slecht tegen warmte, als de temperaturen in het voorjaar oplopen, worden de bladeren roodachtig en sterft het plantje af. Het gewas kan daarom goed in de schaduw staan, op een koele plek. Verder heeft het plantje geen bijzondere eisen. Gewone bemesting met kompost is prima.

 

In de late herfst vanaf eind oktober kan er dan geoogst worden. Pluk voorzichtig de jonge blaadjes en laat het hart van de plant staan. Dit groeit door en kan later nogmaals worden geoogst. Winterpostelein kan tegen matige vorst. Het blad kan maximaal 2 dagen in een vochtige doek in de koelkast worden bewaard, maar het is het lekkerste om de blaadjes zo vers mogelijk te eten. Het kan kort worden gekookt, verwerkt worden als spinazie of in de stamppot. Ook als rauwkost of in een salade is het plantje heerlijk. De wortels kunnen worden geschild en daarna als wortel worden gekookt en gegeten.

Ziekten en plagen

Het plantje heeft nauwelijks last van ziekten of plagen.


--

Pèpe

November 2, 2013 at 3:43 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.