Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

(T)(w)eet-je 1

VS; Kwart beroepsbevolking afhankelijk van voedselbonnen
september 2013

In Europa lezen we in de media hoe goed het gaat gaat met de economie in de VS. Vooral Berichten over de voedselbonnen aldaar verschijnen slechts aan de zijlijn. Maar weinigen realiseren zich hoe groot de impact van het zg. SNAP programma (Supplemental Nutrition Assistance Program) is op de Amerikaanse economie én gezondheid..

 

In de afgelopen vier jaar zijn de uitgaven aan het Food Stamp Program verviervoudigd. Vorig jaar maakten 47 miljoen Amerikanen, een kwart van de bevolking, aanspraak op SNAP-toelagen voor een totaal van 78 miljard dollar. Het is dus niet zo verwonderlijk dat SNAP een politiek heet hangijzer is geworden. Republikeinen voorop, maar ook Democraten, willen de kosten beteugelen. Vooralsnog doen ze dat door de Farm Bill niet te verlengen. De voedselhulpprogramma's maken deel uit van de totale landbouwbegroting. Een eerste besluit om extra funding niet te verlengen, maakt dat vanaf deze maand een gemiddeld gezin van vier personen, dat toch al niet rond kan komen, 36 dollar minder te besteden heeft.

 

Hoe dat uitpakt blijkt uit het volgende; Blanca, die haar vijf kinderen zo gezond mogelijk probeert op te voeden, in de directe omgeving, van Little Mexico, zit klem. Het gebied wordt gekenmerkt door armoede en junkfood. Snacks en fastfood zijn er goedkoper dan vers, als het al te verkrijgen is. De kinderen van Blanca hebben nu al gezondheidsproblemen en overgewicht. Net als bijna al hun directe buren en bekenden. Ze zitten vast tussen twee problemen: 

De keuze die Blanca heeft is ofwel voldoende ongezond danwel te weinig gezond voedsel in te slaan. In de goedkope supermarkten en prijsvechters draaien de aanbiedingen altijd om XXL en goedkoop. Dat is vrijwel zonder uitzondering bewerkt, voorverpakt, kant-en-klaar voedsel, vol conserveringsmiddelen en met veel vet, suiker en zout.

 

Het zijn niet alleen de arme en behoeftige gezinnen die volledig afhankelijk zijn geworden van SNAP. Hele lokale economieën draaien erop. Een voorbeeld is het stadje Woonsocket op Rhode Island waar 1/3 van de stad afhankelijk is van SNAP. Het hele levensritme van de stad is afgestemd op het moment waarop de SNAP-uitkeringen beschikbaar komen: Op de eerste van de maand. Laten winkeliers zich extra bevoorraden, discounters bereiden speciale aanbiedingen voor, tijdelijk personeel wordt ingehuurd om de stormloop te verwerken. Elke keer is het een waar circus.

Word Lid
en blijf op de hoogte

Feedback

Laatste recepten

by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments

Actueel Op Fora