Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

(T)(w)eet-je 2

Japanse slak bedreigt Zeeuwse oestercultuur
juli 2015

De ene exoot eet de andere op in de Zeeuwse wateren. De Japanse boorslak bedreigt de geïmporteerde Zeeuwse consumptie-oester met diepe komschelp die oorspronkelijk ook uit Japan stamt.
 
Slechts weinigen weten dat de Zeeuwse creuse een Japanse immigrant is in onze wateren. Het dier werd in het begin van de jaren '60 van de vorige eeuw geïntroduceerd. De oestereconomie moest op gang gehouden worden nadat de befaamde Zeeuwse platte getroffen werd door de oesterziekte.

De situatie wordt als "vrij ernstig" betiteld. Met name jonge creuses vallen ten prooi aan de oesterboorder zoals de slak ook wel genoemd wordt. Op een aantal plaatsen in de Oosterschelde zijn er nagenoeg geen jonge oesters meer te vinden, ook doordat de oesters al enige tijd bedreigd worden door een herpesvirus.

De Nederlandse Oestervereniging luidt de alarmklok. De vereniging wil dat er snel maatregelen getroffen worden om de Japanse slak actief te beheren. De schade die oesterkwekers lijden, moet worden gecompenseerd vinden ze oa door een verlaging van de pachttarieven op de oesterpercelen.

De originele platte oesters - zeldzamer en meer gewaardeerd - worden nog gekweekt op een locatie in het Grevelingenmeer. Vooralsnog  hebben ze daar geen last van de boorslak.

Word lid
en blijf op de hoogte

Laatste recepten

by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments

Actueel Op Fora