Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

(T)(w)eet-je 5

Dieet-goeroe of voedseldeskundige ?

Er is wat loos in de food-wereld. Zowat elke maand verschijnt er wel een nieuw boek met voedingsadviezen tegen overgewicht of over orthomoleculaire geneeskunde dat een leven zonder ziektes beloofd. Hoe scheid je tegenwoordig het kaf van het koren in dit regenwoud van adviezen. 

 

Het probleem is een beetje dat ook de schijf van 5 van het voedingscentrum niet wetenschappelijk onderbouwd is. Het is gebaseerd op "wetenschappelijke" consensus, van vooraanstaande Nederlandse voedingswetenschappers.Wat dit precies betekend laat zich raden maar feit is dat echte wetenschappelijke onderbouwing van de voedseladviezen erg moeilijk blijkt. Vooral de interactie tussen de verschillende nutriënten is erg complex. Herhaaldelijk worden voedingsadviezen bijgesteld denk maar eens aan het eitje of de discussie rondom cholesterol goed en slecht. Op dit moment worden de verzadigde dierlijke vetten weer in een heel ander daglicht gesteld terwijl producten gemaakt uit plantaardige olieën minder gezond zijn dan men altijd heeft aangenomen. Het is dus een beetje vreemd van het voedingscentrum om van de voedingsdeskundige te verlangen dat hij zijn adviezen wel wetenschappelijk onderbouwt. Aan de andere kant blijft het een feit dat er veel kaf onder het koren zit. Hoe moet je hierin je weg zien te vinden.

 

De paleontologen; de verzamelaar-jagers uit de oertijd. Vlees, vis, groenten, fruit, wortels, en noten. Geen granen, peulvruchten, zuivel, zout, suiker en verwerkte oliën. De theorie waarop dit dieet is gebaseerd is goed uit te leggen en klinkt heel aannemelijk, waardoor het erg in opkomst is. Hierin schuilt echter het gevaar dat door verkeerde interpretatie en te strikte toepassing er tekorten kunnen ontstaan. Daarbij moet de moderne mens heel wat jaartjes langer mee dan zijn voorganger in het paleolithicum

 

De broodhaters; met het koolhydraat arm dieet. Werd zo’n 20 jaar geleden een dikke bruine boterham met kaas als een gezond oer-Hollands product gezien. Tegenwoordig denkt men er heel anders over. Niet alleen de afslank goeroes zoals Sonja Bakker en dr Frank hebben het brood in de ban gedaan, maar ook groot deel van de bevolking blijkt met een gluten sensitiviteit of zelfs coeliakie te maken te hebben. Hierin  schuilt het gevaar dat er snel gedacht wordt "baat het niet schaadt het niet".  Echter pseudo wetenschappers verstrekken vergaande voedseladviezen maar denken te weinig na over goede vervangers voor het vezelrijke tarwe, waardoor er een gebrek aan vitamines (B en E) en ook aan ijzer kan optreden. 

 

De rawfood extremisten. Niets mag bereid worden. Enorme hoeveelheden groen worden naar binnen gewerkt. Om voldoende nutriënten binnen te krijgen moet men de hele dag blijven eten gelijk een pandabeer die op het randje van de afgrond van de hongerdood leeft. Geholpen door de mythevorming rondom power- en superfoods raken kinderen ondervoed en vertonen groeiachterstanden. 

 

De orthomoleculaire geneeskundigen. Zij proberen de lichaamscellen te voorzien van “optimale" concentraties voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Door de regel is hier niets mis mee. Niemand bestrijdt dat een gezonde gevarieerde voeding aangevuld met goed gedoseerde voedingssupplementen een positief effect hebben op het genezingsproces. Het wordt pas gevaarlijk als ernstig zieke patiënten misleid worden en uit het reguliere geneeskundige circuit worden gehaald.


Als algemene deler kun je wel stellen dat met name brood en peulvruchten zwaar onder druk staan. Daarnaast lijken de verzadigde dierlijke vetten toe aan rehabilitatie. Hoe dit in de toekomst gaat verkeren moeten we afwachten. Het voedingscentrum heeft al aangekondigd dat zij dit jaar nog komt met een nieuw voedingsadvies gebaseerd op nieuwe inzichten en "aangepaste" wetenschappelijke consensus? Wat dit laatste betekent snap ik nog steeds niet of het moet zoiets zijn als "ons kent ons".

 

Eet gevarieerd is het enige advies waarop je kunt vertrouwen. Voor het overige geldt vooral je gezonde verstand gebruiken om de juiste keuzes te maken. Iedereen is verschillend wellicht geldt dat ook voor wat je eet.

Word Lid
en blijf op de hoogte

Laatste recepten

by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments

Actueel Op Fora