Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

(T)(w)eet-je 7

Onderzoek naar "Golden Rice" onethisch.
augustus 2015

"Golden Rice" is een rijstgewas dat in 1997 voor het eerst is gemaakt met behulp van genetische modificatie Het onderzoek heeft acht jaar geduurd en werd betaald door de Rockefeller Foundation. Deze eerste variant op basis van een Narcissen-gen bevatte weinig bèta-caroteen. In 2005 werd door de Zwitserse chemie- en zaad-gigant Syngenta een nieuwe versie ontwikkeld, nu op basis van een maïs-gen. Deze variant bevat tot wel 23x meer bèta-caroteen.

In 2012 ontdekte Greenpeace dat een groep wetenschappers een experiment met Golden Rice hebben uitgevoerd in China. De onderzoekers wilden aantonen dat Golden Rice vitamine-A tekorten bij ondervoede kinderen kan oplossen. Zij gebruikten hiervoor 24 kinderen als 'proefkonijn', zonder aan ethische voorschriften te voldoen. Ouders en kinderen waren niet of onvoldoende geïnformeerd, er was niet altijd sprake van expliciete toestemming, er was onduidelijkheid over de hoeveelheid rijst die de kinderen kregen en er bleken formulieren te zijn vervalst. Het verslag en de conclusies van het onderzoek werden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).

Greenpeace is tegen de inzet van Golden Rice. De organisatie is van mening dat ondervoeding moet worden tegengegaan door arnoedebestrijding. De wereld is niet gediend met onbewezen, dure en door een monopolie beheerste nieuwe rijst. Het probleem van armoede en het daaraan verbonden eenzijdig dieet moet opgelost worden, vindt Greenpeace.

De protesten van Greenpeace rond de publicatie van het artikel hadden effect. De Chinese autoriteiten stelden een onderzoek in, waaruit bleek dat de wetenschappers het niet zo nauw genomen hadden met de ethische regels. Voor de Chinese autoriteiten was dat reden genoeg om een aantal officials te ontslaan. De affaire was voor AJCN reden om het onderzoeksartikel terug te trekken. De onderzoekers gingen daar niet mee akkoord en reageerden met een juridische procedure tegen intrekking. Die verloren ze, zodat AJCN het artikel nu kan terugtrekken. Dat doet het blad met een persbericht, wat zeer ongebruikelijk is.

Word Lid 
en blijf op de hoogte

Laatste recepten

by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments

Actueel Op Fora