Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

(T)(w)eet-je 9

Ancel Keys;  "Grootste moordenaar aller tijden".
augustus 2015

Niet de verzadigde dierlijke vetten maar koolhydraten zijn de oorzaak van onze welvaartsziekten. Door de nationale voedseladviezen zijn niet alleen het aantal patiënten met hart en vaatziekten toegenomen maar ook het aantal personen met obesitas en diabetes type 2 zijn epidemisch gegroeid.. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen? 

 

In het midden van de vorige eeuw werd hartfalen een van de belangrijkste doodsoorzaken. Ancel Keys een Amerikaanse onderzoeker concludeerde na onderzoek in 7 landen dat de kans op hart- en vaatziektes toenam naarmate je meer verzadigd vet eet. De volledige theorie ook wel de lipid hypothese genoemd luidt;

 

  1. Verzadigd vet verhoogd het cholesterol

  2. Hoog cholesterol verstopt de bloedvaten

 

Wereldwijd werden en worden nog steeds door de nationale overheden voedseladviezen verstrekt op basis van deze hypothese. Vet in bijzonder verzadigd dierlijk vet is slecht en de koolhydraten zijn goed als energie leverancier voor ons lichaam. Al vanaf het begin is er veel kritiek op deze hypothese. Zo werd er geuit dat Ancel Keys uit 22 landen alleen die 7 landen had geselecteerd die aan zijn hypothese voldeden. Er werd bijvoorbeeld gewezen op de Franse paradox. De Fransen eten vier keer meer boter, 60 procent meer kaas en drie keer zoveel varkensvlees. terwijl de sterftegraad door hartfalen op slechts op  ⅓ ligt van de VS. De lipid theorie werd echter zo breed omarmd dat in plaats van de theorie ter discussie te stellen er een verklaring werd gezocht voor deze paradox.  Zo zou de rode wijn de reddende engel zijn voor de Fransen. Ook werd er geopperd dat Fransen doktoren minder kundig waren op het gebied van hart en vaatziekten en daardoor minder vaak hartfalen als doodsoorzaak noteerden. Andere signalen die eveneens in tegenspraak waren met de lipid hypothese werden genegeerd. Zo nam in de VS de consumptie van verzadigde dierlijke vetten zoals boter en reuzel dramatisch af terwijl hart en vaatziekten explosief bleven groeien. Wetenschappers die op basis hiervan de theorie ter discussie probeerden te stellen werden geroyeerd. 

 

In de jaren 70 kwam de Amerikaanse voedsel autoriteit de USDA met het volgende voedingsadvies;

  • Eet minder vet
  • Vervang verzadigd (dierlijk) vet door plantenolie
  • Eet minder dan een equivalent van een ei aan cholesterol  per dag
  • Eet meer koolhydraten vooral uit granen 

Ook onze schijf van 5 van het voedingscentrum is nog steeds op dit voedingsadvies gebaseerd. Veel wetenschappers bekritiseerden dit advies vooral omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs was voor een dergelijke massale omschakeling. Velen vonden het onverantwoord om het publiek bloot te stellen aan wat zij een wetenschappelijk experiment noemden. Senator George McGouvern, die later nog en gooi deed naar het presidentschap van de VS, besloot dat er geen tijd was om verder wetenschappelijk onderzoek af te wachten.

 

Met de groei van het aantal hart en vaatziekten groeiden ook de Amerikanen zelf explosief. Inmiddels is 40 % van de Amerikanen ouder dan 25 obees en nog eens zo’n 30% heeft te maken met overgewicht. Met andere woorden 2 op de 3 Amerikanen is te zwaar. Diabetes nog een  “welvaartsziekte” neemt hand over hand toe. Inmiddels  leidt 8% van de Amerikanen aan diabetes type 2 terwijl het een eeuw geleden praktisch niet voorkwam. De relatie tussen deze 3 welvaartsziekten is niet het verzadigd vet maar zijn juist de koolhydraten waarop massaal overgeschakeld werd.

 

Ons lichaam zorgt ervoor dat de hoeveelheid bloedsuiker (glucose) binnen smalle marges in het bloed worden geregeld. Onze hersenen draaien op glucose; te weinig glucose kan tot coma en zelfs de dood leiden, hoge bloedsuikerwaardes daartegen  zijn giftig waardoor je blind kunt worden, je nieren kunt verliezen etc. Op het moment dat we suikers of koolhydraten eten stijgt onze bloedsuikerwaarde waardoor je alvleesklier extra insuline afscheidt die ervoor zorgt dat je lichaamscellen bloedsuiker gaan verbranden. Daarnaast wordt het vet in je bloedbaan getransporteerd naar je vetcellen en in de wacht gezet. Blijft er nog een overschot aan bloedsuiker over dan wordt dit in je lever omgezet naar vet en eveneens opgeslagen. Daalt het bloedsuiker weer dan wordt ook de hoeveelheid insuline teruggebracht waardoor het vet weer vrijkomt in de bloedbaan en de lichaamscellen weer vet gaan verbranden. Het lichaamsvet is dus in feite een orgaan dat ervoor zorgt dat de bloedsuikerwaardes binnen bepaalde grenzen blijven. 

 

Levensmiddelen met een hoge glycemische waarde (de snelheid waarin het voedingsmiddel wordt omgezet tot bloedsuiker) ontregelen onze stofwisseling. Na het eten van deze levensmiddelen zoals suiker maar vooral ook onze basis koolhydratenleveranciers als tarwebrood en aardappelen stijgt de glucosewaarde in onze bloedbaan explosief. Onze alvleesklier voert een overmaat van insuline aan om de glucose te verwerken. Hierdoor raken onze lichaamscellen minder gevoelig voor insuline waardoor de alvleesklier nog eens extra insuline gaat toevoeren. Echter wanneer het bloedsuiker daalt zit het vet nog steeds opgesloten in ons vetweefsel vanwege de overmaat aan insuline in onze bloedbaan. Het lichaam schreeuwt om eten voor de verbranding. Dit is de oorzaak dat dikke mensen blijven eten en obesitas zich ontwikkeld. Gaat dit proces verder dan raakt op een zeker moment de alvleesklier uitgeput en hebben we te maken met diabetes type 2.

 

De giftige hoge bloedsuikerwaarden beschadigen net als roken en stress je bloedvaten. LDL cholesterol probeert deze beschadigingen te repareren. Het geval wil echter dat er 2 soorten LDL cholesterol bestaan eenvoudig gezegd een grote en een kleine variant. De grote variant spreidt zich over de beschadiging uit en wordt na reparatie weer opgelost door HDL cholesterol.  Als de reparatie wordt uitgevoerd door de kleine LDL variant kan dit vast komen te zitten, oxideren en ontstekingen veroorzaken. Die trekken weer witte bloedlichaampjes aan die op hun beurt ook neerslaan. Vervolgens hebben we te maken met aderverkalking. Laten nu wederom de suikers en koolhydraten veroorzaker zijn van de kleine variant van LDL cholesterol in ons bloed. Dus niet verzadigd dierlijk vet is verantwoordelijk voor het ontstaan van hart en vaatziekten maar juist suiker en koolhydraten. Als bijvangst zijn ze bovendien verantwoordelijk voor de ontwikkeling van obesitas en diabetes type 2.

 

Nieuw onderzoek toont aan dat ook plantaardige vetten en oliën een bijdrage leveren aan insuline resistentie en obesitas. Lees het artikel "Slaolie maakt dikker dan suiker".

 

Nu terug naar het begin. Als Ancel Keys de resultaten van zijn onderzoeken niet gemanipuleerd had en als een echte wetenschapper op zoek was gegaan naar tegenbewijs had deze massamoord nooit plaatsgevonden. Het tegenbewijs lag er nota bene voor het oprapen. Honderden miljoenen mensen wereldwijd zijn overleden als gevolg hiervan. Nog eens honderden miljoenen leiden aan hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas. Ook hun levensverwachting is drastisch afgenomen. Met recht mag mogen we Ancel Keys de titel "grootste moordenaar aller tijden" meegeven.
 
Hieronder een paar zeer informatieve clips over dit onderwerp.

Word Lid 
en blijf op de hoogte

Laatste recepten

by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments
by Peter | 0 comments

Actueel Op Fora